Android alkalmazás engedélyek beállítása lépésről lépésre

Mik azok az alkalmazásengedélyek android operációs rendszeren?

Android alkalmazások telepítésekor mindannyian szembesülünk azzal, hogy szinte minden alkalmazás kér valamilyen hozzáférést a telefonunk különböző funkcióihoz. A hozzáférési kérelmekben listázva láthatjuk a funkciókat, amelyekhez az alkalmazás hozzáférést szeretne kapni. Ez segíthet eldönteni, hogy egy kevésbe megbízható forrásból származó alkalmazásban is megbízunk-e annyira, hogy például engedélyezzük számára a hozzáférést a telefonunkban tárolt névjegyekhez, hívásokhoz. Persze ahhoz, hogy egy applikáció minden funkcióját élvezhessük, ahhoz az összes kérelmet engedélyeznünk kell, de a döntés a mi kezünkben van. Az alábbiakban az alkalmazás engedélyek ellenőrzését és beállítását fogjuk részletesen ismertetni.

Ez is érdekelhet: A com google process gapps hiba megoldása

Android alkalmazás engedélyek beállítása lépésről lépésre

Bár a Google Play áruházból történő telepítés során értesítést kapunk a hozzáférési engedély kérelmekről, azokat módosítani nem tudjuk, kizárólag elfogadhatjuk őket, vagy elutasíthatjuk a telepítést.

A telepítést követően azonban már tudjuk a hozzáférési engedélyeket külön-külön is menedzselni.

  • Nyissuk meg a Beállítások menüben az Alkalmazáskezelőt.
  • Érintsük meg hosszan az alkalmazás sorát, amelynek az engedélyeit ellenőrizni, vagy módosítani szeretnénk.
  • Az alkalmazás adatlapján válasszuk az Engedélyek sort, majd a kapcsolók segítségével engedélyezzük, vagy tiltsuk le a hozzáférési engedélyeket.
  • A jobb felső sarokban a menü gombra kattintva válasszuk az Összes engedély lehetőséget a bővebb tájékoztatásért.
Android alkalmazás engedélyek beállítása

Android alkalmazás engedélyek beállítása

Ez is érdekelhet: Képernyőfedvény probléma megoldási útmutató

Az android alkalmazások hozzáférésének ellenőrzésére természetesen rengeteg alkalmazást készítettek, mi az alábbiakban a Permission Friendly Apps alkalmazást fogjuk ismertetni, amely a hozzáférési jogosultságok alapján rangsorolja az alkalmazásainkat.

Android engedélyezés kezelő alkalmazás

Android engedélyezés kezelő alkalmazás

A Permission Friendly Apps az indítást követően ellenőrzi a telepített alkalmazásainkat, és pontozza őket aszerint, hogy a telefonunk hány funkciójához férnek hozzá, vagyis mekkora veszélyt jelentenek az adatainkra. Minél alacsonyabb a pontszám, annál biztonságosabb az alkalmazás.

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig.