Mekkora a Waze adatforgalom igénye?

Rohanó világunkban az utazásaink során egyetlen percet sem szeretnénk elvesztegetni egy rossz útvonal megválasztásával. Az offline GPS navigációs alkalmazások mellett a Google Maps és a Waze a két legnépszerűbb alkalmazás, ha útvonaltervezésről van szó. A Google által fejlesztett két alkalmazás legfőbb előnye a valós idejű forgalmi adatok alapján készített útvonaltervekben rejlik. Az útvonalunkat utazás közben is képes áttervezni az internetről letöltött forgalmi információk alapján, így segít elkerülni a dugókat és lerövidíteni az utazásunk időtartamát. A valósidejű adatok letöltése és a folyamatos tervezés természetesen rendkívül hardver és adatforgalom igényes, így fel kell készülnünk, hogy a telefonunk gyorsan fog merülni és tetemes mobil adatforgalmunk is keletkezhet. A mobilinternet szolgáltatás sajnos még gyerekcipőben jár, így ritka a korlátlanul felhasználható adatforgalom. A legtöbb esetben néhány 100 Mb felhasználása után az internetsebessége korlátozásra kerül, így fontos nyomon követnünk az egy számlázási időszakon belül felhasznált adatforgalmunkat. A fentebb részletezett okok miatt a Waze által felhasznált adatforgalom nem csekély, de mivel pontos adatok nem állnak rendelkezésre, így végeztünk egy tesztet, hogy megközelítőleg valós adatokat tudjunk megosztani.

Waze adatforgalom mérése és az eredmények

A Waze adatforgalom és hardver igényét az App Monitor Performance Tool nevű alkalmazással mértük. Az applikáció segítségével könnyedén kiszűrhetjük, ha valamelyik alkalmazásunk túlterheli a telefonunkat, illetve azonos szolgáltatásokat nyújtó szoftverek közül kiválaszthatjuk a takarékosabbat.

Az adatforgalom meghatározásakor a legtöbben a megtett távolságra vetített adatokat várják, azonban óriási a különbség a letöltendő forgalmi adatok között egy forgalmas városban, vagy egy vidéki autóúton. A teszt során igyekeztünk normál forgalmi viszonyok között városban és városon kívül is autózni.

A teszt során az átlagos Waze adatforgalom 130 kb/perc volt, vagyis az alkalmazás használata során percenként 130 kb letöltésére volt szükség. Összehasonlítva ezt a Google Maps által generált adatforgalommal (50 kb/perc) megállapíthatjuk, hogy a Waze legalább kétszer annyi adatforgalmat generál. Így az erősen limitált adatcsomaggal rendelkezőknek egyértelműen a Google Maps használatát javasoljuk.

Waze adatforgalom lekérdezése

Waze adatforgalom lekérdezése

A Waze lehetőséget nyújt arra, hogy nyomon követhessük az alkalmazás indítása óta felhasznált adatforgalmunkat. Az adatok megtekintéséhez az alábbi lépések szükségesek.

  • Nyissuk meg a Waze alkalmazást.
  • Érintsük meg a bal alsó sarokban a Waze ikont, majd a felugró ablakban a fogaskerék ikont a beállítások megnyitásához.
  • Görgessünk lefelé és érintsük meg a Haladó menüpontot.
  • Válasszuk az Adatforgalmazás opciót.
  • Itt láthatjuk az indítás óta felhasznált adatforgalmat.

 

Hozzászólások

hozzászólás érkezett eddig.